Home Educatie USAMV Iasi va avea cel mai modern Centru regional de cercetari avansate...

USAMV Iasi va avea cel mai modern Centru regional de cercetari avansate pentru boli emergene, zoonoze si siguranta alimentara

105
0

 

 La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ”Ion Ionescu de la Brad” din Iasi va exista un Centru regional de cercetari avansate pentru boli emergente, zoonoze si siguranta alimentara, acronim ROVETEMERG, valoarea totala a investitiilor fiind de aproape 9 milioane de euro. Centrul va avea o utilitate deosebita pentru regiunea de Nord-Est si nu numai, deoarece vor putea fi diagnosticate si cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afecteaza animalele dar si cele transmisibile la oameni, in special cele produse de virusuri.

Scopul acestui proiect este de a dezvolta un Centru regional de cercetare avansata capabil sa efectueze cercetare interdisciplinara, aplicata si experimentala, privind microorganismele inalt patogene cu potential de raspandire in masa, bolile infectioase (re-)emergente si rare, rezistenta microbiana la medicamente, siguranta microbiologica a alimentelor, rezultatele obtinute avand menirea de a imbunatati sanatatea animalelor, a omului si mediului, in spiritul conceptului One Health. Obiectivele generale ale proiectului ROVETEMERG sunt cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare si de transfer de cunostinte si cresterea calitatii si eficientei activitatii de CDI a USAMV Iasi.

 

”Misiunea noastra va fi de a raspunde la problemele globale de sanatate care apar la interfata om-animal-mediu-alimente, prin colaborare cu parteneri regionali si internationali (companii, institutii de invatamant, institute de cercetare, spitale). Proiectul este foarte important, mai ales acum, in contextul pandemiei de COVID-19, dar si fiindca regiunea noastra a fost si este afectata de boli transmisibile care au cauzat pierderi mari in randul pasarilor si animalelor (ex: pesta porcina africana), unele periculoase si pentru om (ex: gripa aviara). Estimam ca acest centru va putea fi pregatit sa functioneze pana la sfarsitul anului 2021”, a declarat  prof. univ. dr. Gheorghe Savuta, managerul proiectului.

Proiectul de la USAMV Iasi este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, in baza contractului de finantare incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Competitivitate. Valoarea totala a proiectului este de 39.700.698 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 35.721.700 lei.