Home Arte Campanie de identificare a vechilor atenee populare din Iași

Campanie de identificare a vechilor atenee populare din Iași

144
0

Ateneul Național din Iași anunță o nouă campanie -,,Căutăm Ateneu!”. Demersul a fost demarat în contextul în care Ateneul împlinește anul acesta 100 de ani, dar și pentru că prima societate, intitulată „Ateneul Român” a luat ființă la Iași, în 1860, având-l președinte fondator pe Mihail Kogălniceanu.
„Rând pe rând, începând cu Ateneul Popular din Tătărași, au început să ia ființă în toată țara, nu numai în Iași, Ateneele Populare. Au existat foarte multe Atenee de acest fel în perioada interbelică, astfel încât la nivelul întregii țări erau peste 300 de astfel de așezăminte culturale. Într-o primă etapă, dorim să ne concentrăm atenția asupra municipiului Iași și am constat că în anii 1930 erau sșapte atenee populare”, a declarat Andrei Apreotesei. Astfel, pe lângă Ateneul Popular din Tătărași, care se afla pe locul actualei clădiri, instituția a mai identificat Ateneul Popular Toma Cozma, Ateneul din Nicolina, Ateneul Sfântul Haralambie, Ateneul Popular Armenesc, Ateneul Popular Ghica Vodă, Copou și Ateneul Anghelescu de pe Sărărie.
În acest sens, Ateneul Național din Iași face un apel către toți ieșenii, să sprijine această campanie cu fotografii sau orice alte informații, pentru a putea fi adunate cât mai multe date despre aceste clădiri sau despre locurile unde au fost odată aceste locuri de cultură.
Toate aceste documente vor fi cuprinse într-un album care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale ieșene din perioada interbelică, urmând ca, mai apoi, proiectul să poată fi extins la nivel regional și național.


Totodată, șefii instituției au anunțat că echipa Ateneului Național din Iași s-a înnoit cu doi tineri actori talentați: Mara Lucaci și Daniel Popa, după cum a anunțat manafegerul instituției, Andrei Apreotesei. „Sunt mândră că fac parte din actorii norocoși ai generației mele, acest post la Ateneul Național fiind o rampă de lansare de care toți absolvenții au nevoie. Sunt recunoscătoare că am primit această șansă și promit că mă voi bucura de ea și o voi exploata până la capăt”, a declarat Mara Lucaci. Ea a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, Facultatea de Teatru, iar în prezent urmează studiile masterale, specializarea Artele spectacolului, la aceeași facultate. Actrița, născută în Bacău a mai colaborat cu „Teatrul Municipal Bacovia”, cu „Teatrul FIX” și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.


„Norocul nu mi-a fost străin, viața mea s-a bazat până acum, și sper că voi mai conta, pe întâlnirile cu oamenii potriviți. De la părinții care m-au susținut mereu, la Emil Coșeru, profesorul meu, și până la Ovidiu Cuncea, primul om ce mi-a oferit încredere în această, impropriu spus, profesie, cu toții au însemnat, înseamnă și vor însemna foarte mult pentru mine. Nu orice proaspăt absolvent se angajează imediat într-un teatru. Asta mă face și mai fericit, pentru că mereu am simțit că cineva, undeva, are grijă ca piesele de șah să fie așezate cum trebuie”, a spus și Daniel Popa. Actorul s-a născut la Fălticeni și a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Artele spectacolului. A colaborat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, dar mai ales cu Ateneul Național din Iași, unde publicul l-a admirat în spectacolele „Comedie cu olteni” (regia Ovidiu Cuncea), „Pijamale” (regia Andrei Ciobanu), „Cenușăreasa” (regia Toma Hogea) sau „O scrisoare pierdută” (regia Ovidiu Lazăr). Daniel Popa se descrie ca fiind un actor muncitor și perfecționist.

În cadrul aceleaiși întâlniri, managerul Ateneului, Andrei Apreotesei, s-a declarat încântat că spectatorii vor putea să vizioneze nu una, ci două premiere pentru copii în această lună („Spală-te pe mâini!” și „Fata moșului cea isteață”, ambele în regia lui Andrei Ciobanu). În același timp, și luna august vine cu multe surprize pentru iubitorii de teatru, cea mai spectaculoasă fiind o altă nouă premieră, „Astă-seară în familie”.

Regia comediei va fi semnată de Erica Moldovan și pe scenă vor evolua noii actori proaspăt angajați.
Maura ANGHEL