Home Business Piața cafelei, în creștere în România

Piața cafelei, în creștere în România

157
0

Deși consumul de cafea este în România printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă în ultimii ani pe piață, mai ales în ceea ce privește preferința pentru calitate mai ridicată. Astfel, brandurile premium sunt tot mai prezente la raft în lanțurile moderne de retail, dar și în mediul online. În plus, lanțurile de cafenele ajută de asemenea la atragerea românilor spre consum de cafea de calitate ridicată. În paralel cu FMCG și HoReCa, se dezvoltă tot mai mult și zona de corporate, unde se comandă în tot mai multe companii cafea pentru espressoare – cafea boabe, cafea măcinată și mai ales capsule de cafea.

Conform datelor disponibile în piață, în ultimii ani vânzările de cafea în retail au depășit în România 400 de milioane de euro anual, cu oscilații de câteva procente de la an la an. Studiul realizat de Euromonitor menționează că românii consumă în principal cafea naturală, 60% din totalul pieței (din care 90% cafea măcinată și doar 10% cafea boabe). Diferența este acoperită de cafeaua instant. În ultimii ani, tot mai mare avans înregistrează si zona de capsule de cafea, cu mai multe branduri prezente activ pe piață.

Consumul de cafea, care potrivit studiilor nu este cu mult peste 2 kg de cafea per capita în România (cu 60% mai mic decât media din Uniunea Europeană), a fost totuși influențat pozitiv în ultimii ani de scăderea TVA, eliminarea accizei și mai ales creșterea puterii de cumpărare a populației. Educarea consumatorilor, accesul la informații tot mai multe în mediul online, precum și ușurința de a cumpăra (inclusiv de pe internet) cafea de foarte bună calitate (fel de fel de specialități) la prețuri atractive determină trendul pozitiv pe segmentul premium.

Dintre băuturile calde, cafeaua este categoric preferata românilor. În ciuda creșterii numărului de automate de cafea stradale și a numărului de cafenele premium, se observă o dinamică pozitivă și pe zona de cafea preparată de utilizator acasă sau la birou, ca răsfăț, mijloc de relaxare sau socializare, tot mai mult prin folosirea de aparate specializate, espressoare de înaltă calitate.

„Avem tot mai mare cerere pentru brandurile noastre Trucillo și Excelsior, importate și distribuite exclusiv în România, în prezent către zona corporate și HoReCa, online, dar sperăm în curând și în lanțuri de retail. Mizăm pe creșterea interesului românilor pentru cafea premium la prețuri corecte, cafele artizanale, dedicate celor care înțeleg faptul că un espresso autentic are un gust mult superior preparării tradițional românești, la ibric. Selecțiile de cafea boabe, cafea măcinată și cafea capsule produse sub brandurile Trucillo și Excelsior sunt disponibile românilor la un click distanță pe website-ul nostru, la prețuri minime. Se pot comanda astfel cu livrare rapidă oriunde în România produse premium, gourmet, rafinate, potrivite pentru răsfăț propriu, dar și pentru a fi făcute cadou”, explică Floriana Tiron, owner gourmetGIFT, cel mai mare magazin online de coșuri și cadouri exclusiviste din România.