Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Arte

"Pictura este jurnalul meu" - dialog cu pictorul Bogdan Mihai Radu, initiatorul unui inedit proiect dedicat copiilor

"Pun pe panza trairile mele si de aceea ma intereseaza intotdeauna cine imi cumpara pictura, ce va face cu ea, unde o va aseza pentru ca o parte din mine pleaca odata cu panza. Sentimentul este de mandrie, de satisfactie interioara".

Cu Bogdan Mihai Radu ne-am intalnit prin intermediul unui articol in care vorbea despre demersul sau de a sustine cauze umanitare cu ajutorul picturii. Impreuna cu cateva vedete, artistul va deschide o expozitie cu tablouri semnate de nume celebre, iar banii stransi vor fi donati.

-- Cum a inceput aceasta poveste, dle Bogdan Mihai Radu?

-- Si eu, la randul meu, am fost ajutat de oameni pe care nu i-am cunoscut anterior problemei mele (de sanatate n.r.). Au fost langa mine neconditionat atunci cand am avut nevoie si m-am considerat norocos. M-am gandit ca nu toti au acest noroc si vreau sa folosesc pictura in folosul celor care nu sunt atat de norocosi. Ma refer la cei care nu isi pot permite financiar tratamentul unei boli, desi au viata inainte.Vedetele au fost deschise cand le-am propus acest proiect si au continuat sa se alature panzei de pictura. Proiectul este intitulat "Prima lectie de pictura cu Bogdan Mihai Radu" si a adunat pana acum tablouri semnate de Catinca Zilahy, Mihai Dragomir, Andreea Runceanu si Patricia Cimpoiasu (trupa Amadeus), fotografa Oana Mihoc (Kiki), Bianca Ionita, designerul Stephan Pelger, Adi Nartea si Adi Popescu, Joaquin Bonilla si prima lectie de pictura continua...

-- De unde pasiunea pentru pictura? Cand ati semnat prima panza?

-- Pictez de mic copil. Am inceput in urma cu multi ani, dupa ce am vazut filmul "Pictorul de la hotelul Ritz". Cred ca avem vreo 10-12 ani. Am fost atat de fascinat de personaj, de felul cum picta (de fapt, era un falsificator de panze n.a.) incat imediat dupa film i-am cerut bunicii un tablou, motivand ca este pentru scoala. La acea vreme am copiat "filmul" am dus originalul la scoala si am pictat acelasi tablou pentru bunica.

-- De unde va inspirati in creatiile dvs? Care va este cel mai drag tablou?

-- Ma inspira tot -- natura, oamenii,tot ce se intampla in jurul meu .Cel mai drag tablou a fost un clown, pe care l-am pictat in 2010.

-- Vorbiti-ne despre dvs, dle Radu. Care este povestea dvs?

- Sunt sibian, din orasul Talmaciu. Am inceput sa expun in 2002. Prima expozitie a fost la Casa Franceza in Sibiu, iar de atunci am avut peste 30 de expozitii personale.

-- Nu va intreb ce simtiti atunci cand pictati, dar as vrea sa aflu ce sentimente nutriti atunci cand va vedeti panzele fie in expozitii, fie in alte spatii ori in case particulare. Ce sentimente traiti atunci?

-- Panza sau pictura este jurnalul meu. Pun pe panza trairile mele si de aceea ma intereseaza intotdeauna cine imi cumpara pictura, ce va face cu ea, unde o va aseza pentru ca o parte din mine pleaca odata cu panza. Sentimentul este de mandrie, de satisfactie interioara.

-- Terapia prin culoare. Art Terapia. Ce este, mai exact, si cine poate beneficia de ea?

-- Art Terapia a intrat in viata mea in 2002, cand m-am inscris la un colegiu din Sibiu, "Friedrich Muller". Este scoala la care am invatat pedagogia de recuperare pentru copiii cu probleme (am avut ca materie Atelier cu optiune de Art Terapie ). Ce inseamna, de fapt ? Simplu -- terapie prin arta. Oricine poate beneficia de Art Terapie pentru ca te relaxeaza. Am sustinut proiectul la final cu un copil diagnosticat cu parapareza spastica si retard mental sever. Copilul nu avea o comunicare buna si ne-am inteles doar prin pictura. Am inceput comunicarea cu pustiul prin dactilo-pictura (pictura cu degetul) care ajuta si la dezvoltarea motricitatii in sine. Acesta a fost primul lui contact cu culoarea. A continuat pictura cu ajutorul buretelui si, in ultima faza, a reusit performanta de a picta cu pensula. Panza de pictura a fost modul nostru de a comunica, de a ne intelege.

-- Se vorbeste de multe ori, automat, daca vreti, despre culorile sufletului. Care sunt culorile sufletului dvs? Dar ale celor de langa dvs? Care este nuanta preferata?

-- Nu am o nuanta preferata. Pentru mine toate reprezinta culori sau nuante de suflet.

-- Ati lucrat mult timp si cu copiii. Cum poate ajuta pictura la dezvoltarea unui copil?

-- Ajuta la dezvoltarea imaginatiei. Copiii sunt creativi. In primul rand, orice copil are tendinta de a desena. Apuca un creion si o hartie si chiar de mici deseneaza. Bucuria este mai mare atunci cand intervine si culoarea , apar formele

-- Ce planuri aveti? Ce va propuneti pentru acest an?

-- Proiectul la care lucrez acum, " Prima lectie de pictura cu Bogdan Mihai Radu", este foarte important pentru mine. Ma concentrez maxim pentru reusita lui si pentru a strange cat mai multe fonduri la expozitia cu vanzare. Banii vor fi donati copiilor. Dupa incheierea acestui proiect voi pregati o noua expozitie de pictura, care sper sa fie gata in vara. Pe toti cei interesati de proiect sau care doresc sa faca donatii ii astept pe siteul meu, www.mihaibogdanradu.com, sau pagina de facebook Bogdan Mihai Radu.


1

Comentarii:1


1# Scris de

Ines Popescu

in data de:

13/03/2011 19:43

Este nobil sa nu uiti ca ai fost ajutat si sa ajuti si tu la randul tau... M-a impresionat cromatica lucrarilor tale...am avut ocazia sa vad o parte din ele pe viu la expozitia ta de la Intercontinental... Ines Popescu


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi