Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Astrologie

"Astrologul trebuie sa fie un instrument al gandirii profunde, un translator educat" - dialog cu astrologul Gheorghita Coser

"Calitatea de astrolog trebuie sa fie identica omeniei, bunului simt, intelepciunii"

Dle Coser, multa lume confunda astrologia cu ghicitul viitorului. Ne puteti oferi cateva lamuriri?

Aveti perfecta dreptate! Atractia catre acest gen de finalitate este o mare capcana pentru toate stiintele esoterice, nu doar pentru astrologie. Oamenii merg la astrolog sau consulta un ocultist pentru a afla ca vor trai mai bine, ca viata lor va comporta schimbari benefice sau pentru a se desprinde de acea parte a suferintei pe care nu o mai pot accepta. Cei mai multi privesc astrologia ca pe un fapt desuet si se intereseaza de ea tocmai pentru ca, in general, nu i se acorda importanta sau credibilitate pe masura valorii sale esoterice. I se atribuie erori de calcul astronomic si este invinuita ca nu apreciaza diversitatea lumii vii asupra carora influxurile astrale impun acelasi magnetism s.a.m.d. Cei care, negand realitatea cosmica a vietii terestre, considera ca se incadreaza in spatiul gandirii rationale se insala. Cu mult timp in urma, medicina trecea prin acelasi impas. Pe atunci se considera ca microelementele nu au un rol important in metabolism pe motiv ca se gasesc in cantitati prea mici.

A avea pretentia ca stii viitorul doar pentru ca stii care vor fi pozitiile si, implicit, unghiurile planetelor este o greseala. Astrologul trebuie sa fie un instrument al gandirii profunde, un translator educat care sa evite, in primul rand, limbajul stereotipic si proiectiile propriilor limitari asupra definitiilor astrologice. El trebuie doar sa traduca intr-un mod accesibil o dinamica astrala. El vede zodii, planete, unghiuri, configuratii, dar ne vorbeste despre curaj, forta interioara, evenimente sociale, profunzime, sensibilitate, de calitatea relatiilor interumane, de modificari impuse centrelor de putere, de speranta, de credinta.

A cunoaste viitorul prin intermediul astrologiei trebuie sa fie privit ca o oportunitate de a aborda o dezvoltare personala armonioasa, nu ca o ipostaza in a manui, in orb, informatii de dinamica a civilizatiei sau de psihologiei comportamentala cu scopul exclusiv de a obtine avantaje personale. Asta nu se intampla acum pentru ca nu exista interes, pentru ca dinamica si directia civilizatei noastre evita profunzimile esoterice si impun astrologiei o haina care nu-i vine prea bine. Este adevarat ca astrologia previzionara, adica acea latura a astrologiei care se ocupa de anticiparea evenimentelor, este cea mai mare incercare pentru un astrolog. Daca un om obisnuit intalneste un astrolog care a picat acest examen va ramane la idee ca astrologia, daca nu ghiceste, este o sarlatanie, iar daca ghiceste este o divinatie, nu o stiinta. Doar calitatea umana speciala a astrologului poate schimba aceasta impresie si asta nu prin persuasiune, ci prin exemplu personal.

Dvs cum ati inceput sa studiati? Care a fost momentul in care ati inceput sa descifrati tainele cerului? Ati publicat si o carte, una dintre cele mai bune din Romania in domeniu, spun cei care studiaza astrologia.

-Asta se intampla in 1994 (abia implinisem 19 ani), cand o cunostinta, la solicitarea mea, mi-a dat o foaie de hartie pe care imi desenase astrograma. Chiar daca i-am cerut insistent sa-mi interpreteze acel desen am fost refuzat in mod elegant si trimis la studiu. Mi-a imprumutat "Astrologia in noua era" a lui Dan Ciuperca, fara sa-mi ofere alte lamurii. Atunci am realizat ca astrologia este mai mult decat o lectura de o seara sau mai mult decat o consultare a pozitiilor planetelor. I-am inapoiat imediat cartea si mi-am cumparat-o de la librarie. Am lasat in parasire manualul lui Dan Ciuperca si astrograma mea un an de zile, fiind implicat in alte proiecte apartinand, de asemenea, stiintelor esoterice cand am luat contact cu medicina alternativa, tehnici de channeling, meditatia transcendentala, yoga, orientalism s.a. In toamna lui 1995 m-am intors la astrologie. Dupa ce am invatat sa calculez ascendentul, casele si pozitiile planetelor am trecut la interpretari, la analize. Nu am avut etapa intermediara in studiul astrologiei, am spus asta ori de cate ori am fost intrebat. Stiam de undeva cum trebuie privite temele, unde sunt punctele sensibile ale unei astrograme si cum trebuie facuta o analiza. Tot timpul meu liber il rezervam pentru a desena astrograme pentru prieteni sau cunostinte si pentru a le scrie de mana interpretarea si, cu mare placere, m-am lasat acaparat de aceasta pasiune. Imi amintesc cu nostalgie de acea perioada. Acum tehnica moderna ajuta mult in redactarea unei teme, dar stirbeste din parfumul misterios al vechilor metode si tehnici. Ceea ce s-a schimbat in timp a fost limbajul, metoda a ramas aceeasi de la inceput. Chiar de atunci mi-a trecut prin minte ca as putea scrie o carte de astrologie. Am meditat mult timp la aceasta idee si pana la urma a prins radacini. Primul pas a fost o mare provocare pentru mine. Mi-am propus sa stabilesc prin calcul existentele anterioare marcante si in iarna dintre anii 1995-1996 am reusit. Dupa ce am trecut acest test, am considerat ca pot oferi informatii originale sau un model de observatie ori de gandire care sa nu se sprijine doar pe munca de cercetare, doar pe ceea ce este scris deja de alti autori. Cartea "Astrologia, o terapie moderna" s-a nascut mai tarziu, dupa ce am considerat ca pot asterne pe hartie intr-o forma structurata ceea ce stiu, ceea ce gandesc si ceea ce consider ca este de importanta imediata in astrologie. Ma bucura mult aprecierea cititorilor si este cea mai de pret recompensa pentru tot efortul pe care l-am depus. In aprecierea lor eu vad valoarea practica a informatiilor pe care aceasta carte le contine. Vor mai veni si alte lucrari, dar pentru acestea astept un timp propice pentru ca toate in univers se desfasoara dupa un rost.

Cum ne poate ajuta, ca si stiinta, astrologia? Stiu ca exista astrologie medicala, astrologie previzionala.

Astrologia foloseste un standard de simboluri si instrumente de calcul. Pentru fiecare dintre acestea ea are definitii ce sunt prezentate in toate manualele de astrologie. Astrologia ne invata ca nu numai pentru astrolog Soarele, de exemplu, reprezinta principiul unitatii, un etalon al vietii, forta vitala si necesitatea de a straluci prin cultivarea vietii, ci pentru noi toti. A ne raporta doar la elementele realitatii fizice inseamna a ne complace intr-o limitare a gandirii. Initial, aceste definitii il agaseaza pe omul obisnuit cu caracterul lor abstract, refuzand sa accepte ca gandirea abstracta este cea care duce la progres, la evolutie ?i ca ea ne stabileste idealurile care configureaza necesitatile practice. Daca, mentinand Soarele ca exemplu, dam curs acestei invitatii de deschidere fata de un alt etalon de gandire intelegem ca vibratiile stelei centrale impun asupra comportamentului o anumita gama de trasaturi (dinamism, forta, sensibilitate), ca aceste trasaturi au un anumit trecut si ca impactul asupra sanatatii, relatiilor ori dinamicii mondiale este real. Apropiindu-ne de astrologie nu inseamna ca trebuie sa redescoperim toate acestea pentru a le vedea importanta, ci de a le studia cu minutiozitate, dupa manuale, asa cum am fost invatati in scoala sa lucram cu ecuatii, fractii, numere prime sau cu harta, la geografie. Asadar, astrologia ne ofera in primul rand raspunsuri si aceasta este principala sa calitate. Nu este suficient ca stii in ce zodie esti pentru a sti totul despre sine, ci este important sa urmaresti ansamblul temei dat de cerul nasterii. Pornind de la acest etalon, de la impactul pe care l-a avut asupra noului nascut realitatea magnetismului planetar, dupa ce s-a desprins de mama, astrologia poate explica anumite cauze, poate remedia erori de comportament, dar poate si anticipa pe baza unei scheme planetare care vor fi evenimentele viitoare. Pe baza acestora vom sti care sunt principalele recomandari astrale pentru a restabili armonia si care sunt directiile negative pe care acelasi context astral le impune, pe ideea "Totul in univers functioneaza pe baza principiului dual". In felul acesta, intelegem ca nu astrele sunt cele care-i imbolnavesc pe oameni, nu ele ii apropie sau ii despart, nu planetele ii aduc in pragul saraciei sau disperarii, nu ele le sporesc averile. Pana la un punct totul este un joc, dar unul serios, de-a alegerea, iar calitatea alegerii, dincolo de acest punct, atinge culmi ale analizelor astrologice pentru care astrologia apeleaza la instrumente care nu-i mai sunt specifice. Omul comun, cel care este interesat de realitatea astrala, va sti ca daca este nascut in zodia Berbec este independent si indraznet, ca aceste calitati il indreapta spre zodia Sagetator, cu care va rezona pe nevoia de aventura si libertate de exprimare si gandire, dar ca va avea tot timpul o sensibilitate la cap, ca aceasta i se va amplifica pe stari de nervozitate, de irascibilitate, pe ambitii.

Tot astrologia le spune acestora ca atunci cand isi vor dezvolta calitatile morale, cand vor da curs idealizarii, abstractizarii ,multe din neajunsuri se vor tempera si viata se apropie de echilibru. Astrologul va sti insa ca natura impulsiva a Berbecului are la baza un trecut traumatizant. El ii va intelege impulsurile pentru ca sunt semne ale unor fobii depasite sau rezolvate partial in vietile anterioare. Interactionand cu un astrolog sensibil si atent la calitatea acestor trasaturi, persoana nascuta in Berbec va comporta schimbari esentiale in viata sa. Intai va intelege apoi, pentru ca intelege, va dori sa schimbe sau sa cucereasca lumea considerand ca poate. Astrologul stie ca acest individ duce in spate informatia karmica a unui fost Rac pe care destinul de atunci l-a impovarat cu prea multe sarcini si, analizandu-i tema, va sti sa-i explice care sunt puterile si slabiciunile ce ii vor fi mobilizate in acest demers. Astfel, astrologul nu intervine in viata celuilalt, ci ii ofera un sprijin obiectiv vorbind despre calitatea vibratiilor pe care le mobilizeaza prin destinul sau.

Pornind de la dezvoltarea unui anumit tipar de gandire capabil sa-l ajute pe om sa-si ofere raspunsuri obiective din orice domeniu si pana la a incadra destinul pe calea de mijloc este un drum lung si anevoios. Adesea astrologia si astrologul nu sunt un intreg, deci sunt oferite informatii superficiale, chiar eronate si de aceea traim confuzia "Ne ajuta sau nu astrologia?". Cand astrologul este una cu astrologia seriozitatea faptelor si daruirea sa va face viata din jurul sau mai buna, iar interventia lui un act magic. Toate realizarile i se vor atribui lui, dar el stie ca singurul merit pe care il are este acela de a oferi celorlalti informatii astrologice obiective si valoroase, nu impresii personale.

Ce este o astrograma? Ne puteti detalia mai mult despre acest lucru. Putem spune ca astrograma este harta vietii noastre? Daca stim sa o descifram corect, putem avea o viata mai usoara, mai linistita sau doar putem intelege mersul lumii si al timpului?

Astrograma reprezinta o ipostaza, o fotografie a cerului in care sunt incluse pozitiile planetelor in zodii, dar si reprezentarea unor puncte fictive aparute din intersectia unor orbite sau ca efect al altor elemente de mecanica cereasca. Spre deosebire de astronomie, in astrologie toate zodiile sunt egale (30 de grade), dar acesta nu este un neajuns, ci un element specific de natura ezoterica prin care se considera ca acesta este feed-back-ul entitatilor la impactul cu banda zodiacului, ca structura noastra subtila raspunde la aceasta schema esoterica. Sistemul astrologic european este, asemenea fizicii aristoteliene, perfect in sine.

Pe o astrograma, pe langa planete, vom gasi ascendentul, calculat dupa ora si locul nasterii, casele astrologice (12 sectoare ce sunt considerate adevarate zodii terestre) si alte elemente astrologice. Daca pana acum cativa ani toate acestea se calculau manual, dupa tabele ale pozitiilor planetare (efemeride), iar astrograma se desena cu rigla si compasul, acum sunt aplicatii specializate (programe de astrologie) care, pe langa faptul ca usureaza munca astrologului, inlatura si inerentele erori de calcul, ce pot aparea din graba sau neatentie. Aceste pozitii ale planetelor in zodii si case, dar si unghiurile care se construiesc intre ele au repercusiuni asupra vietii si produc, in deplasarea lor, schimbari in dinamica existentiala. Pe multe dintre ele nu le simtim in mod direct, ci poate dupa o atentionare speciala, altele raman adevarate necunoscute ale vietii. Ritmul circadian, succesiune anotimpurilor, fazele Lunii sunt cel mai aproape de intelegerea comuna si pentru care nu este nevoie de un antrenament esoteric special. Aprofundand ciclul Lunar, impartind zodiile pe cicluri, pe cadrane astrale, omul descopera ca totul face parte dintr-un carusel al vietii in care fiecare are rolul sau. Natura prinde viata in Berbec, isi dezvolta primele tulpini in Taur, intreaga forma si splendoare in Gemeni, florile in Rac, fructele in Leu pentru ca in Fecioara sa culegem ceea ce viata fizica are mai frumos si pretios. Din Balanta incepe ciclul vietii subtile, cu aceleasi etape care se incheie cu zodia Pesti unde ne vom pierde in oceanul vietii astrale, pentru a trece intr-o noua treapta a evolutiei sau pentru a ne intoarce la un nou ciclu. intelegand acestea, nu doar in relatie cu Soarele, cel care a stabilit tipul de zodiac pe care il foloseste astrologia europeana, ci in raport si cu celelalte planete, astrologul stabileste pe fiecare segment al vietii (fizic, mental, afectiv, spiritual s.a.) stadii de intelege si constientizare, calitati si defecte, abilitati si deficiente pe care le va comunica persoanei si o va ajuta sa le integreze armonios. Fiind un om echilibrat, implinit si stabil in schema destinului sau scris in astre, omul devine un element pozitiv pentru familie, grup, comunitate sau pentru rasa umana in ansamblu. Asadar, totul porneste de la o dezvoltare personala armonioasa, iar aceasta se obtine prin construirea unui raport echitabil intre potential, disponibilitate, de o parte, si ambitie, implicare, vointa, de partea cealalta.

Dle Coser, planetele ne guverneaza viata. Asta inseamna ca ne invata lectii si ne pedepsesc, ne dau premii si ne ajuta sa trecem in alta etapa a dezvoltarii. Vorbiti-ne putin despre acest mers al planetelor. Cum ne influenteaza ele viata?

Referindu-ne strict la astrologie, pot spune ca atribuim verbului "a guverna" un inteles eronat. El nu trebuie privit prin intelesul sau imperativ de a domina, a supune, a controla, ci acela de a patrona, adica de a dirija, a sustine, a ocroti. Prin acest inteles vibratiile astrale nu creeaza viata, ci o mentin, deci nu dau nimic, ci impulsioneaza spre anumite directii sau construiesc benzi de trasaturi cu care impregneaza acele elemente pe care le contine sufletul si cu care cu totii venim in aceasta lume. Chiar daca manualele de astrologie sunt darnice in a oferi explicatii referitoare la modul cum trebuie citite informatiile legate de destin dintr-o astrograma, acest tip de mesaj este misterios si de cele mai multe ori extrem de greu de explicat. Exista planete care impun magnetismului astral o alta viteza de lucru si, din cauza asta, sunt numite malefice, altele care tolereaza imperfectiunile si permit greselilor sa poata fi privite drept calitati sau fapte bune. Asta nu pentru ca universul ar fi imperfect sau ca toleranta este o calitate rara, ci pentru ca fortele astrale actioneaza asupra oamenilor dupa o comanda pe care noi o dam. Daca un Capricorn se lasa in voia perceptiei sale, atunci el va fi in permanenta inaintea celor din epoca sa, se va maturiza de timpuriu pentru ca detine, gratie lui Saturn care guverneaza acest semn, un simt practic special, o abilitate de a folosi energia pentru ceea ce produce efecte stabile, pentru ceea ce confera intaietate, forta, dominare. Fara o dezvoltare personala, acest impuls il va duce spre egoism si invidie. Daca am privi zodia Capricorn cu superficialitate astrologica, stiind unde duce acest spirit practic sau aceasta inchistare in nevoie, am concluziona, ca ?i cum am da o defini?ie, "capricornii sunt egoisti". Daca un capricorn se ridica deasupra acestor impulsuri si accepta si semnalele venite din anturaj, le tolereaza si le respecta dreptul de a exista, devine plin de compasiune, iubitor, frumos la infatisare, luminos la spirit si in loc sa fie un pilon de rezisten?a si stabilitate pentru propria fiinta, extinzandu-se, prin calitati morale, spre societate, el devine un pilon de rezistenta si stabilitate pentru grup, comunitate. Evident, in cazul unei analize astrologice ample (nu doar cea referitoare la semnul natal), atunci cand omul cauta raspunsuri si le pretinde, el trebuie ajutat de astrolog sa inteleaga ca dezvoltarea personala se face progresiv si ca oricat de mare este dorinta de cunoastere sau curiozitatea, nu poti pune un litru de apa intr-un borcan de 800 de ml, adica trebuie respectate etapele de intelegere si combinate cu modificari structurale si comportamentale aplicate propriei existente.

Multi traiesc insa cu convingerea ca planetele, avand un avantaj prin forma si amploarea campurilor magnetice, au si un ascendent asupra destinului. Daca un pasionat de astrologie nu are viziune de ansamblu si prin atitudinea sa nu-si poate stapani curiozitatea de a sti care este rolul fiecarei planete sau element atunci cand ele lucreaza in echipa, nu separat, ajunge la concluzia ca Saturn este dur, Pluton de asemenea, Marte artagos, Venus frumoasa si fermecatoare, iar Mercur vorbaret si mercantil. Dupa o prima citire a astrogramei, cand se stabilesc insertia si mesajul fiecarei planete, multi s-ar putea sa constate ca maleficii sunt buni, iar cei benefici nu se pot exprima, ca multe dintre planete, chiar daca au mesaje diferite, ne indeamna spre o anumita profesie, alta decat visam, ca ne incurajeaza sa cultivam anumite calitati morale si refuzand, din teama, interventii exterioare (care de asemenea se pot citi din tema, dar dintr-o alta perspectiva, ca predispozitii) sau liber arbitru ne vom muta centrul de atentie pe un alt nivel, adica ne vom extrage forta, pentru executarea comenzilor subtile, dintr-un un alt focar, iar culorile evenimentelor se vor modifica si baloanele sperantelor si asteptarilor isi vor schimba forma. Gurdjieff spunea despre oameni ca au un liber arbitru atat de limitat incat evenimentele vietii lor pot fi efectiv prevazute si aceasta este marea drama si, din nefericire, pe aceasta trasatura isi sprijina astrologia contemporana meritele: exista un fond planetar, oamenii nu se mobilizeaza, primesc si executa ceea ce in mod inconstient dicteaza, isi doresc sau cer, si asta se numeste, pentru multi pasionati de astrologie, realitate astrala! De aceea elementele de destin sunt greu de explicat, uneori imposibil, unor oameni care intreaba "Cand ma marit?", "Unde voi lucra?" "Voi avea copii?", "Cum voi muri?", chiar daca mariajul, profesia, urmasii sau gandul la moarte sunt chei importante pentru dezvoltare personala. Eu refuz sa cred a omul nu este stapan peste faptele sale, refuz sa cred ca anumite evenimente indicate in destin sau predispuse de tranzitele planetare nu pot fi schimbate. Planetele nu ne pedepsesc si nici nu ne recompenseaza, ci executa un ordin pe care noi il lansam in mod individual sau in grup in oceanul vibratiilor astrale care ne inconjoara. Pentru a sustine aceasta afirmatie vreau sa amintesc aici doua proverbe: "Aveti grija ce va doriti pentru ca s-ar putea sa primiti!" (proverb irlandez, preluat si transmis de Jeddu Krishnamurti); "Vulturul, ca sa zboare, are nevoie de rezistenta aerului".

Putem spune ca astrii ne sunt niste invatatori? Eu, spre exemplu, sunt Fecioara si de ceva timp ma mustruluieste zdravan Saturn, pe care nu il inteleg si de care ma tem, la fel de mult ca si de Pluton. Cand aud de Saturn si de Pluton, gata, stiu ca e de rau! Ce trebuie sa retinem de la astri? De la lectiile zilnice?

Da, putem sa consideram ca planetele ne indruma pentru ca detin un bagaj de informatii care ne este disponibil intr-o anumita ipostaza a vietii. In primul rand, este o mare calitate sa observi ca, in via?a, exista evenimente care trebui privite altfel, care trebuie intelese in contextul amplu al destinul si carora trebuie sa li se aplice un alt inteles. Cei mai multi dintre oameni nu stiu ce traiesc si cum traiesc, desi, fiind vorba de Saturn si de tranzitul sau complicat prin Fecioara (2.09.2007 29.10.2009), cu totii am fost incercati de apele sale reci, in vederea dezvoltarii unui nou mod de a gandi si relationa. Multi nu au inteles de la perioada indicata ca sustragerea unor elemente, banii mai putini, lipsa unor obiecte pe care nu si le mai pot procura, simplificarea relatiilor sociale sau invitatia la munca suplimentara, efort de gandire si rezistenta la efort, reprezinta o alta experienta de viata. Daca asta inseamna "a mustrului", daca asta inseamna ca Saturn este malefic, atunci intreaga educatie atat cea primara, cat si cea superioara, se situeaza analogic sub influenta lui Saturn. Aceasta viziune asupra planetelor sufera de pe urma superficializarii astrologiei. Dorinta de confort este combatuta de aceasta planeta care il ajuta pe om sa inteleaga ca viata aceasta, chiar daca ne cucereste sau ne acapareaza in totalitate spiritul cu fantezii sau iluzia bucuriei, este o existenta de pregatire, de educatie si ca in permanenta, indiferent de nivel, statut social sau avere, suntem incercati. Daca pe tranzitul lui Saturn in Fecioara oamenii ar fi inteles ca este gre?it sa lupte impotriva saraciei cheltuind mai mult si mentinand artificial un nivel de trai, pastrand, investind, limitand cheltuielile, ar fi pa?it pe un nivel superior in relatia cu aceasta planeta si ar fi trecut de la teama de saracie, la bucurii noi, sansa de a construi un univers interior cu alte resurse, creativitatea, rezistenta. Influenta lui Pluton merge insa mai departe si ii ajuta pe oameni sa se detaseze, sa devina martori ai propriilor actiuni pentru a nu se epuiza in demersuri, ci a deveni mai puternici, mai pozitivi. El patroneaza in astrologie si fortele inconstientului, ?i starea de martor, dar si moartea. Evident, nimeni nu se poate sustrage mortii, tocmai de aceea ambivalen?a planetei Pluton ii poate face pe oameni sa desconsidere valorile educatiei morale pe motiv ca oricum nu pot evita moartea sau sa se pregateasca pentru a o infrunta cu curaj si intelepciune.

Planetele au insa nivele multiple de actiune. Intr-un anumit fel ii va ajuta pe oamenii comuni, care traiesc viata in afara notiunilor de moralitate, credinta, in alt mod ii va ajuta pe cei care se indreapta spre spiritualitate si altfel pe cei care, orientati deja, obtin rezultate remarcabile prin manipularea energiei, cultivarea ideilor universale sau iluminare.

Eu urmaresc atent blogul dvs si, la un moment dat, am citit ca ziua de 3 august inseamna sfarsitul crizei economice si aparitia noilor muguri ai bunastarii. Cum de stiti lucrurile astea? Cum cititi "in stele"?

Atat din analiza generala aplicata anului 2010, cat si din analizele multor zile importante ale acestui an, cum este si cea indicata de dvs., din punct de vedere astral, luna august a dus nu la finalul crizei financiare, ci la fragmentarea ei in crize mai mici. Nu am competenta necesara sa analizez din punct de vedere economic acest moment, dar am argumentat din punct de vedere astrologic, facand ?i trimitere punctual la ipostaze istorice cand anumite unghiuri planetare au fost asa cum sunt acum. Trecand intr-o alta etapa, putem sa speram intr-o redresare, chiar daca si 2011 va veni cu un nou val de modificari, interdictii, dezamagiri. Judecand analiza astrologica, doar dupa efectul imediat nu vom vedea nicio schimbare, dar dupa ce apele se vor linisti, dupa ani, vom avea o alta parere despre luna august 2010 sau despre ce a reprezentat perioada 2009-2012.

Fenomenul crizei este unul foarte amplu si cred ca putini oameni stiu precis care este motivul real care a declansat-o si care este mecanismul pe baza carui se desfasoara. Un astrolog poate intelege, privind din exterior, fenomenul, dar nu poate, decat daca se foloseste de alte instrumente straine astrologiei (tehnici de magie, divinatie, clarviziune etc.), sa stie cu precizie care sunt structurile care se vor mobiliza pentru a indica precis noile elemente ce apar dupa fragmentare. Nu doresc sa las impresia ca as sti mai mult decat trebuie, tocmai de aceea in materialele respective am descris si mecanismul deductiei, pe langa concluzie. Este adevarat ca nu pot, fizic vorbind, sa scriu tot ceea ce inteleg si surprind, dar am grija sa prind in rezumat cat mai mult din ceea ce inteleg.

Si daca tot veni vorba despre zile nefaste, am vazut ca si 2 octombrie este una nu tocmai buna. Oamenii sunt obisnuiti sa ia mote-a-mote ceea ce li se spune. Dvs folositi multe metafore, aveti un discurs elegant si incercati sa ne transmiteti subtil aceste mesaje. Ce trebuie noi sa retinem? Ca o zi proasta e una proasta si gata sau ca exista premisele unor eventuale neplaceri?

Nu, nici vorba. Am fost adesea acuzat ca pun prea mult pesimism in textele mele si ca refuz sa scriu despre aspectele benefice. Am luat la cunostinta de aceste pareri, dar nu pot sa le combat si nici sa le sustin pentru ca exprima un adevar, dar nu pe cel total. Multe din zile chiar sunt negative, malefice, incarcate de un dramatism aparte, pentru ca sunt navalnice, impulsive si cer oamenilor sa faca modificari ample intr-un timp scurt, adica adevarate furtuni astrale, iar eu nu le pot prezenta altfel pentru ca nu vand iluzii. Am insa grija ca mesajul zilei sa contina si o sinteza, dar si o recomandare. in felul acesta doresc, asa cum cred ca s-a si inteles, nu sa fac o demonstratie de pricepere, ci sa vin in ajutorul celor care nu se pot ghida singuri si au nevoie de o sustinere, de un sfat, de un reper, de un sprijin sau de confirmari. Analiza trebuie luata ca un avertisment, ca o indicatie generala, ca un fundal peste care intervin elemente particulare, care pot fi citite din astrograma personala, si care pot intregi trasaturile generale ale zilei. Nu folosesc doar metafore, ci si alegorii, personificari, multe epitete nu pentru a ascunde sensul real sau practic al ideii, ci pentru a-l imbogati. Aceste procedee literare tin de o imagistica aparte si ajuta cititorul sa se apropie mai u?or de un inteles abstract ?i pe mine sa transfer mai multa forta ideii sau expunerii.

Eu nu fac analize pe zodii tocmai pentru ca nu doresc sa fac demonstratii de pricepere, ci doar sa-i ajut pe oameni se se orienteze indicand atunci cand vine intunericul, ceata sau ploaia astrala, cand avem motive de bucurie sau de relaxare. Pe langa asta, urmarind aceste descrieri sumare, pasionatii de astrologie pot sa identifice acele momente cand se pot impotrivi directie generale de deplasare a vibratiei astrale si pot intelege ca Universul apreciaza in continuare bunatatea, dragostea, compasiunea, vointa, credinta, chiar daca societatea ne indeamna spre alte deprinderi. Ei pot intelege ca faptele sunt legate intre ele prin punti invizibile, ca nu suntem pedepsiti vesnic pe aceasta planeta daca venim aici pentru a invata multe si ca o ureche imensa ne asculta doleantele pentru ca din inima universului valuri de afectiune ne inunda si ne ajuta sa devenim mai atenti la valorile spirituale, mai intelepti.

--Dl Coser, cum ne pot ajuta sfaturile unui astrolog? In sanatate, spre exemplu, in profesie sau chiar in plan financiar.

Prima conditie care trebuie indeplinita este aceea de a alege un astrolog bun. Calitatea de astrolog trebuie sa fie identica omeniei, bunului simt, intelepciunii. Un astrolog lipsit de simtul masurii, care isi afiseaza functia si numele inaintea cunostintelor, trebuie ocolit pentru ca el nu va putea sa aprofundeze elementele particulare ale astrogramei, ci va repeta ca un magnetofon definitii astrologice si isi va construi discursul nu pe obiectivitate, ci pe indicatiile interlocutorului. Nu vreau prin asta sa condamn aceasta categorie de practicanti, pentru ca este nevoie si de ei, doar ca atunci cand este vorba despre un ajutor, despre o problema importanta a destinului, despre orientare profesionala, alegeri dificile este nevoie de un specialist, nu de un bufon.

Astrologia poate fi de un real folos in stabilirea dietei, in diagnosticare, in stabilirea unei interventii, in alegerea celui mai bun moment pentru un interviu pentru a realiza o investitie, pentru a demara un proiect, pentru structurarea gandirii, cultivarea talentelor native, autocunoastere doar ca stiinta in sine, fara un specialist, care sa poate traduce pentru interlocutor cu seriozitate si respect informatia, nu doar pentru onorariu, poate fi total inutila. Am cunoscut astrologi care isi respecta munca si rolul pe care il au in viata comunitatii, dar si practican?i ai astrologiei care persista in greseli, care dezvolta erori de gandire si care afiseaza un model comportamental total eronat. Cu totii avem un loc sub soare si comparatiile intre oameni se opresc doar in acest sector, al faptelor pe care le savarsesc, al roadelor muncii lor, al caracterului practic. "Pomul este judecat dupa roade si omul dupa fapte" ne invata proverbul si tocmai de aceea astrologul nu trebuie sa uite ca daca interlocutorul, avant o problema pentru care il consulta, traieste un impas, el, de asemenea, este invitat la a-si rezolva o tensiune karmica depunand efort pentru a rezolva o problema care-i vine spre solutionare din comunitate. Asta pentru ca avem cu totii un destin comun si de la o existenta la alta ne asumam diferite roluri, ca un artificiu abordat pana la descoperirea Adevarului si incheierea traseului evolutiv.

Indiferent de rolul pe care il avem in societate, de nivelul de cultura, spiritual, de varsta sau de orientare sfaturile si recomandarile pe care le contine aceasta milenara stiinta ajuta in a eficientiza tehnicile sau demersurile, in a optimiza gandirea si a o dezvolta in raport cu universului din care facem parte. Astrologia dezvolta simtul realitatii invatandu-i pe oameni ca viata este exact ceea ce traiesc.

Aici va las pe dvs sa intrati in rol, sa ne spuneti cate ceva despre viata dvs profesionala, despre astrologul Gheorghita Coser, despre omul Gheorghita Coser, despre pasiunile lui, despre viata lui, despre visele si credintele sale. Ce spune astrograma dvs la capitolul "Profesie"? Predictia s-a implinit?

Sunt un om simplu care nu-si doreste publicitate. Consider ca statutul social sanatos este un efect al seriozitatii, pasiunii si muncii si tocmai de aceea nu sunt duplicitar ori mizantrop. Imi plac bucuriile simple, iubesc frumosul, oamenii si dispretuiesc minciunea indiferent sub ce forma se prezinta ea (fals, insisten?a, abuz emo?ional, ?antaj, adevar partial s.a.m.d.). Sunt pe deplin multumit si implinit cu viata mea. Tot ceea ce mi-am dorit am primit poate si pentru nu ma pierd cu firea in proiecte sau demersuri fanteziste, pe toate le gandesc bine in prealabil. Esecurile sau greselile de care am avut parte au fost doar o diversiune a destinului pentru a-mi incerca vointa, increderea in sine si credinta. Cand crezi nu exista decat un singur drum, o singura traire, un singur scop care te umple si iti exalta sufletul pe cai nebanuite. Semnul Reintregirii este ceea ce-mi doresc acum, in rest totul s-a implinit.

1

Comentarii:1


1# Scris de

Mihai

in data de:

29/09/2010 10:22

Foarte buna alegerea pentru acest interviu. Felicitari! Nu stiu cum este un astrolog, dar daca sunt asa cum ne vorbeste inseamna ca sunt oameni speciali. Felicitari dvs si domnului care a raspuns atat de frumos si simplu


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi