Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Naturalis

"Nu mancam doar ca sa traim, ci mancam ca sa ne minunam continuu de Creatie, inimaginabila opera a lui Dumnezeu" - dialog cu Marius Vornicescu, autorul cartii "Arta de a fi lacto-vegetarian"

"Mens sana in corpore sano" este un dicton bine cunoscut. In cele ce urmeaza, vom incerca sa va convingem ca este si adevarat. Este nevoie sa ne mentinem corpul si spiritul sanatoase, pentru a le putea folosi ca instrumente ale evolutiei. Cum revista noastra promoveaza adevaratele valori, vom incerca sa aducem in fata dumneavoastra subiecte, articole, interviuri care sa va stimuleze propriul sistem de clasificare a valorilor. De data aceasta, ne referim la un model de alimentatie cu reale implicatii benefice pentru sanatate. Nu va trasam directii de gandire, va ridicam doar mingea la fileu. Decizia va apartine. Ar fi insa pacat ca, macar pe perioada verii, sa nu profitati de ceea ce natura are sa ne ofere din plin -- fructe, legume, verdeturi, cereale.
Alegeti intotdeauna calitatea la prima mana, e sfatul nostru, concluzia la care am ajuns dupa ce am citit cartea "Arta de a fi lacto-vegetarian" si am purtat o discutie cu autorul ei, dl Marius Vornicescu.
marius vornicescu

Am vrea sa facem pe toata lumea sa constientizeze ca natura s-a gandit la toate si este cu adevarat capabila sa ne sustina pe toti (cata vreme n-o agresam). Vrem sa descoperiti impreuna cu noi ca nu este nevoie sa apelam la chimicale, aditivi sintetici, coloranti si potentatori, pentru ca si in natura se gaseste materia prima necesara crearii gustului perfect. In cele din urma, dar nu cel mai de pe urma, e necesar sa ne gandim la sanatatea noastra, a copiilor nostri, a planetei pe care o poluam cu compusi sintetici. E nevoie de o schimbare de mentalitate si de atitudine fata de noi insine in primul rand, pentru ca meritam sa fim sanatosi, sa aratam bine, sa fim zvelti. Pentru a va convinge sa va alaturati cruciadei pro-calitate, anti-substitut, incepem prin a va supune atentiei o carte nou-aparuta, ce trateaza problematica vegetarianismului pana la cele mai profunde niveluri -- "Arta de a fi lacto-vegetarian", semnata de Marius Vornicescu.

-- "Arta de a fi lacto-vegetarian". O carte cu sfaturi de viata lunga, o culegere de retete lacto-vegetariene sau un rasfat pe care si-l poate oferi fiecare om care doreste sa fie sanatos?

-- Aceasta carte a aparut din dorinta de a ajuta un segment de oameni care isi doresc un stil de viata sanatos. Pentru cei care inca nu sunt hotarati sa renunte la consumul de carne, am adus destul de multe argumente in carte, care acopera o paleta destul de larga de motive. Unii oameni sunt indemnati de motive religioase, altii privesc mai stiintific acest aspect, altii din punct de vedere moral sau medical. In partea a doua a cartii am oferit foarte multe retete fara carne, facute suta la suta de mine si dupa gustul meu. Sunt usor de preparat si absolut delicioase.

-- www.vegetarienii.ro. Un site ce mai degraba pare a fi o comunitate a lacto-vegetarienilor. Cind ati simtit nevoia de a va hrani doar din bucataria naturii?

-- Cu 10 ani in urma am luat decizia de a renunta la carne. Am fost motivat de argumente morale si in timp am aflat si alte motive pentru a renunta la consumul de carne. Cred ca nu e nevoie sa ucizi o fiinta doar pentru a te satura. Din fericire, natura ne ofera o gama foarte mare de produse. Site-ul a aparut tot din dorinta de a veni in ajutorul celor care au renuntat la carne si vor sa faca parte dintr-un grup, dar si pentru cei care inca nu stiu de ce trebuie sa renunti la consumul de carne. In Romania, lumea inca nu este educata in acest sens si cred ca inca suntem pioneri in promovarea alimentatiei fara carne.

-- Ce este hrana, dle Vornicescu? Ce rol joaca in viata noastra? Dar postul?

-- Hrana nu este doar satisfacerea instinctelor de supravietuire, a poftelor sau o placere a gustului, e chiar fuzionarea cu toata Creatia care ne ajuta sa intretinem viata. Plantele sunt un miracol, fructele si legumele, prin culoarea si gustul lor, ne incanta fiinta si trezesc in noi stari profunde, chiar de natura spirituala. Spiritul cu care am fost inzestrati face parte din acest corp fizic care are nevoie de hrana. Suntem ceea ce mancam, de aceea trebuie sa consumam produse cat mai pure. Postul are o importanta foarte mare in orice traditie spirituala. Postul ajuta la detoxifierea organismului, a sufletului si a spiritului. Postul te apropie de Dumnezeu, daca putem spune ca exista o distanta intre noi.

-- De ce lacto-vegetarian? De ce sa alegem un astfel de regim alimentar?

-- De ce nu? E o alta optiune. Eu nu privesc alimentatia fara carne ca pe un regim, ca pe un chin, ci ca pe un mod de viata. Natura omului este sa fie in armonie cu natura si nu sa o distruga, astfel eu am ales acest mod de viata care este minunat. Oamenii intra in panica cand aud ca nu mananci carne si se gandesc imediat ce ar putea sa faca sa traiasca daca nu ar consuma carne. E simplu. Trebuie doar sa inveti sa gatesti lacto-vegetarian. Cei care adopta un astfel de mod de viata sunt mult mai sanatosi, plini de energie si cu chef de viata.

-- Sunteti pasionat de gatit si ati spus ca a gati este o arta. Dar arta nu exista fara un maestru care sa-i dea viata. Care sunt principiile culinare dupa care va coordonati?

arta de afi lacto vegetarian

-- Asa este. Arta apare cand maestrul pune mana sa faca un lucru, indiferent ce. Cand gatesc nu am reguli, imi ascult mereu sufletul si ma las purtat de starea interioara. E adevarat ca tin cont de cromatica, gust, aroma si aranjarea in farfurie. Trebuie sa te bucuri cand mananci, nu sa fii suparat si sa o faci doar ca trebuie. Ador sa gatesc si pe tot posiblilul sunt doar acolo cand prepar ceva.

-- Ierburi aromate, legume proaspete, lapte dulce si cald... Unde incepe savoarea si cind apare lacomia?

-- Savoarea incepe cu mult inainte. Cand te gandesti ce reteta vei prepara, ce legume si mirodenii vei pune acolo, mintea deja a terminat de gatit. Acolo apare pofta. Cand reteta e cu adevarat gata si o gusti, starea se muta mai jos in inima, chipul fetii se transfigureaza iar gustul te poate impinge catre lacomie. Am invatat in timp sa nu ma ridic satul de la masa. E sanatos si ramai cu dorinta de a manca iar o portie cu pofta.

-- Ne puteti sopti citeva dintre secretele dvs culinare?

-- Secretul meu e la vedere si e din belsug. Dragostea e condimentul meu de baza in mancare si nu glumesc. S-a demonstrat stiintific ca starea pe care o are bucatarul se transmite in mod direct mancarii, de aceea e important sa pui dragoste acolo. Printre condimente am acasa in bucatarie o cutie pe care scrie IUBIRE. Toata lumea curioasa ridica mereu capacul, sa vada ce e acolo. Le-am spus ca e condimentul meu de baza la mancare.

-- Care este reteta preferata?

-- Aici e greu sa ma decid pentru ca am mai multe. Imi plac supele crema foarte mult in special de conopida ( e si in carte ) si Deliciul lui Budha ( o reteta chinezeasca care e in carte).

-- "Daca arta de a gati vegetarian te duce intr-o stare de meditatie, atunci ai inteles ca nu mancam doar ca sa traim, ci mancam ca sa ne minunam continuu de Creatie, inimaginabila opera a lui Dumnezeu". Este un citat din cartea dvs. Unde suntem noi, oamenii, in aceasta creatie?

-- Noi facem parte din Creatie alaturi de tot. Suntem alaturi de fructe, legume, animale, natura, tot dar fiind oameni nu ne da dreptul de a distruge si de a face rau. Cu siguranta un om care nu ucide si care nu intretine aceasta industrie a carnii este un adept al pacii, al binelui. Pentru mine, practica spirituala nu este separata de alte activitati cotidiene, astfel am integrat gatitul in viata mea spirituala. Starea mea interioara e una meditativa atunci cand gatesc, iar asta se transmite si mancarii.


1 2

Comentarii:4


1# Scris de

Ioana

in data de:

25/06/2010 12:39

Ai perfecta dreptate, leguma e buna proaspata! Cat mai proaspata, ba chiar nici macar refrigerata, atat de proaspata! Dar tin sa te anunt ca si eu sunt iesean de beton! ba chiar vad Kauflandul de pe geam. Dar...mi-am umplut balconul de rasaduri (ardei iuti, rosii cherry), si o data pe saptamana, duminica sau sambata, fac o piata pt tot restul saptamanii (in restul zilelor serviciul nu-mi permite sa mai ajung in piata). Si mai iau si din Kaufland legume si fructe care nu cresc la noi, banane, lamai, avocado, ananas, etc. Iti zic eu ca o data pe saptamana poti parasi betonul si poti ajunge in piata. Si stii ceva? O sa iesi mult mai ieftin decat din Kaufland... Si vei ramane incantata, cel putin acum vara, ce varietate nemaipomenita de produse este. Si pe langa legume si fructe mai ai si branzeturi proaspete, facute din lapte, nu din pulberi si emulsificatori ca cele din comert... Deci: 2 sacose bagate in geanta si directia spre cea mai apropiata piata! (Eu ma pietzez in Nicolina; langa Kaufland, ca tot veni vorba; sau pt conservele din toamna, in Cug, unde se cumpara cu sacii mai ieftin direct de la producator). Spor la cumparaturi si pofta buna!


2# Scris de

ancutza

in data de:

24/06/2010 11:03

Suna bine ce spui tu, dar de unde iau eu toate bunatatile astea? Eu suntiesean de beton, adica stau la bloc, cumpar legume din kaufland, aduse cu tipul din egipt, si uneori ceva uscaturi din piata. Leguma e buna proaspata, cind are toate substantele volatile in ea, nu flescaita, plimbata prin tiruri, tinuta prin camioane etc. Deci cum?


3# Scris de

Ioana

in data de:

24/06/2010 08:46

Regimul lacto-vegetarian ajuta la slabit...pur si simplu. Eu am slabit vreo 5 kg in vreo 2-3 luni fara sa fac nimic, doar renuntand la carne. Reduci aportul de grasime animala din organism, scade aciditatea corpului, se restabilesc anumite functii la valoarea normala. Creste energia si vitalitatea, etc. Importanta pentru vegetarieni este VARIETATEA, ca sa se alimenteze din cate mai multe grupe de alimente, cu cat mai multe beneficii. Toate substantele nutritive utile corpului se gasesc in vegetale, trebuie doar sa stii de ce ai nevoie si sa consumi dupa cat iti cere organismul. Corpul nostru are un barometru interior care cere exact ce are nevoie. Asculta-ti poftele, alegand intotdeauna alimente sanatoase. Ciocolata neagra in loc de ciocolata cu lapte; faina integrala in loc de alba; seminte crude in loc de prajite; condimente naturale in loc de prafuri chimice (ierburi aromate, piper, ardei iute, usturoi, oregano, busuioc, etc etc), verdeturi din gradina (patrunjel-sursa de calciu si vit.C; marar-sursa de fitoestrogeni; etc). Acest interviu a fost punctul de plecare al unei lungi serii de articole despre lumea vegetarianismului, insotite si de retete. Ma lupt cu timpul, dar voi reusi sa postez curand mai multe detalii.


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi