Home Arte Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj

Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj

122
0

 

Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabloului lui Rembrandt „Întoarcerea fiului risipitor”. „Este o imersiune expresivă în această capodoperă, care oferă o impresie puternică şi terifiantă, a declarat directorul muzeului, Mikhail Piotrovsky, referindu-se la instalaţia denumită „Lk 15, 11-32. Rembrandt. Dedicaţie”, prezentată pentru prima oară în martie, în cadrul Bienalei de la Veneţia.

Pentru a ilustra parabola întoarcerii fiului risipitor, Aleksandr Sokurov a pornit de la una dintre cele mai faimoase picturi din lume, tabloul omonim al lui Rembrandt, păstrat în colecţia Muzeului Ermitaj.

Din punctul meu de vedere, Rembrandt este un subiect etern, un subiect contemporan. Întrebarea pe care mi-o pun este: Cine s-a întors? Şi cu ce s-a întors? Căci un om care duce pe umeri revolte şi lucruri teribile poate fi periculos, a spus Sokurov cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate la muzeu.

Instalaţia creată de regizor reprezintă tabloul „decupat în bucăţele”: personajele picturii au fost transformate în statui animate şi sunt înconjurate de imagini şi de videoclipuri apocaliptice, care prezintă scene de război, imaginea a doi bărbaţi în agonie, arşi de vii, precum şi execuţii ale unor soldaţi de către combatanţi islamişti.

 

Articolul anteriorCoroana din plastic a lui Notorious B.I.G, vândută cu 600.000 de dolari
Urmatorul articolIeșenii, așteptați la Festivalul Străzii Lăpușneanu