Home Gastronomie Cu dragoste, despre cărți şi ciocolată

Cu dragoste, despre cărți şi ciocolată

151
0

 

 

„Îmi plac cărţile şi ciocolata”, răspunde Mihaela Tatiana Ulman când o întrebi despre pasiunile ei cele mai mari şi pe care le combină perfect. A trăit mereu în lumea cărţilor, iar biblioteca i-a fost lăcaş de meditaţie încă din copilărie, când îşi însoţea mama la locul de muncă, după orele de curs. Planul vieţii a inclus absolvirea unei facultăţi tehnice, apoi o experienţă de inginer textilist, după care Universul i-a deschis din nou calea sortită de un destin frumos – cea de bibliotecar. La un moment dat a simţit că ar vrea să adauge un nou fragment poveştii personale, a privit în suflet şi a ştiut imediat – va intra şi în lumea gastronomiei, parola fiind „ciocolată”. „Am urmat un curs de cofetar-patiser, apoi am început  fac practică. Am lucrat ca voluntar în cofetăria Tufli, unde am cunoscut maeştri adevăraţi. Le port un real respect pentru ceea ce m-au învăţat. Mereu voiam să muncesc în laborator, voiam să aflu cât mai multe”, ne-a spus Mihaela Tatiana Ulman. S-a înscris apoi în Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, sub antetul căreia a început să participe la concursuri, în urma cărora a adunat rafturi pline de medalii, diplome şi cupe.

Mihaela Tatiana Ulman preţuieşte enorm bucătăria tradiţională şi încearcă mereu să o promoveze chiar şi prin reţetele inovatoare pe care le abordează cum ar fi bomboanele cu slăninuţă afumată… Susține producătorii locali, îi ajută pe copii să descopere tainele bucătăriei prin diverse ateliere și vine mereu în ajutorul celor care vor să cunoască mai multe despre gastronomie.

În preparatele ei regăsim combinaţii foarte curajoase, cum ar fi cremele de pătrunjel ori jeleurile de soc sau de leuştean, care stau alături de blaturi de ciocolată fără făină. Şi pentru că Mihaela nu dezlipeşte niciodată cartea de ciocolată, în urmă cu ceva timp a ispitit şi publicul venit la o expoziţie deschisă la Biblioteca Centrală Universitară să guste dintr-o astfel de combinaţie. Am confecţionat o carte care avea coperţi şi foi din ciocolată. Chiar şi creioane din ciocolată am făcut, cu care invitaţii au scris mesaje în carte, apoi le-au savurat”, a zâmbit Mihaela la amintirea unei alte poveşti frumoase scrise la Biblioteca Centrală Universitară, unde slujeşte cu drag cartea de foarte mulţi ani.

Cât despre viitor, proiectele bibliotecarului pasionat de gastronomie au tot gust de ciocolată, peste care presară mereu un ingredient secret care transformă totul într-un basm – dragostea pentru toşi oamenii care îi sunt în jur.

 

Articolul anteriorGust de Iași, un proiect cu drag de oameni și de munca lor
Urmatorul articolDependența de scenă este o boală grea a spectatorului