Home Arte 4 nominalizări la Premiile UNITER pentru o producție a Naționalului ieșean –...

4 nominalizări la Premiile UNITER pentru o producție a Naționalului ieșean – „Antonin Artaud. Familia Cenci”

146
0

Cu doar o zi în urmă, la Iași a ajuns o veste extraordinară. Premiile Senatului și nominalizările pentru Premiile Galei UNITER din acest an au pus în vizor producția Teatrului Naționa Iași, „Antonin Artaud. Familia Cenci”,  după Shelley și Stendhal, care a primit patru nominalizări. Prima este pentru Cel mai bun spectacol, „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia Dragoș Buhagiar. A urmat nominalizarea pentru Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”), Silviu Purcărete, Cea mai bună scenografie – Dragoș Buhagiar și Cea mai bună actriţă în rol principal – Ada Lupu pentru rolul Beatrice Cenci

Pentru a XXXI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog).

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.

Anul trecut, UNITER a oferit Premiul Cel mai bun spectacol producției Naționalului ieșean „Plugarul și Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizare și regie Silviu Purcărete. La ediția din 2017 a Galei, lui Dragoș Buhagiar i s-a acordat Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul TNI „Cafeneaua” de Goldoni, regizat de Silviu Purcărete.  În 2018, în cadrul Galei, Ada Lupu a primit Premiul Cea mai bună actriţă în rol secundar, cu rolul „Fiica“ din spectacolul „Măcelăria lui Iov“, de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim.

„Antonin Artaud. Familia Cenci” este un spectacol în regia lui Silviu Purcărete și scenografia lui  scenografi: Dragoș Buhagiar. Din distribuție fac parte Călin Chirilă, Pușa Darie, Ionuț Cornilă, Haruna Condurache, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Doru Aftanasiu, Diana Roman, Radu Ghilaș, Andrei Sava, Diana Chirilă, Valentin Mocanu, Constantin Grigorescu, Fabian Toderică, George Gușuleac, Flavius Grușcă, Marian Stavarachi, Ionuț Cozma, Cosmin Puțanu, Robert Agape, Marian Chiculiță.