Home News Tineri din SUA și Canada, în pelerinaj pe Ceahlău

Tineri din SUA și Canada, în pelerinaj pe Ceahlău

120
0

 

Aproximativ 100 de tineri au plecat din Iași către Mănăstirea Neamț, după ce au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Pelerinii vor sărbători Sfântul Ioan Iacob de la Neamț pe 5 august. Pelerinajul se va încheia cu slujba de sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, pe muntele sfânt Ceahlău, pe data de 6 august. O parte dintre credincioși vor continua apoi până pe data de 7 august, participând la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Pelerinajul intitulat „Pe urmele sfinților nemțeni” se află la cea de-a X-a ediție și este organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor. Sute de credincioși vor străbate aproximativ 350 de kilometri pe jos, îndreptându-se către destinații sacre precum Mănăstirea Neamț, Taborul românesc, Munții Ceahlău și Culmile Sihlei. Plecările sunt programate din Iași, Botoșani, Piatra Neamț și Pipirig, pe patru trasee diferite: Iași – Mănăstirea Neamț – Ceahlău – Mănăstirea Sihla (31 iulie – 7 august), Botoșani – Mănăstirea Neamț – Ceahlău – Mănăstirea Sihla (31 iulie – 7 august), Piatra Neamț – Mănăstirea Neamț – Ceahlău – Mănăstirea Sihla (1-6 august) și Pipirig – Mănăstirea Neamț – Ceahlău (4-6 august).

Pelerinajul pedestru este o experiență impresionantă. Descrierile din radio sau televiziune nu se compară cu experiența reală a călătoriei. Pe drum, între oameni, ei resimt oboseala, căldura zilei și răcoarea serii, iar uneori simt lipsa apei”, a spus unul dintre tineri. Cu toate acestea, bucuria urcării muntelui Ceahlău îi apropie de cunoașterea profundă a adevăratei semnificații a unui pelerinaj. Sfinții Ceahlăului îi cheamă și îi însoțesc pe această călătorie spirituală, a completat părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Tinerii vor parcurge aproximativ 35 de kilometri pe zi, participând la Sfânta Liturghie în fiecare dimineață și citind o catismă în fiecare biserică de pe traseu. Seara, vor fi cazați la parohiile pe care le vor întâlni în drumul lor. Un aspect inedit al acestui pelerinaj din anul curent este prezența a zece tineri din Statele Unite ale Americii și Canada, care au venit special în România pentru a participa la acest eveniment religios.