Home Business „Hai cu Pluta este un eveniment ce ne aduce laolaltă și în...

„Hai cu Pluta este un eveniment ce ne aduce laolaltă și în care descoperim împreuna frumosul în mai multe forme ale sale”

172
0

Dialog cu Andreea Ștefănucă, fondatorul conceptului Orz Flowers și unul dintre partenerii Festivalului de Vin „Hai cu Pluta”
– Cred sincer că aceste tipuri de evenimente sunt cele care aduc un aport mult mai mare la identitatea unui oraș decât ne imaginăm. „Hai cu pluta” este un eveniment ce îmbină multiple categorii: este un eveniment de entertainment prin valoarea culturală a vinului, este un eveniment educativ prin informațiile pe care le aflăm despre producția vinului și despre compoziția acestuia, este un eveniment de promovare a antreprenorilor români (mai ales prin performanța de anul acesta unde sunt un număr mare de crame minunate) și totodată și cel mai important poate. „Hai cu Pluta’’ este un eveniment ce ne aduce laolaltă și în care descoperim împreuna frumosul în mai multe forme ale sale. Toate aceste lucruri ne atrag și ne fac să ne simțim mândri că suntem o mică parte din acest proiect frumos al Yvonei Mardare (somelier, fondatorul Festivalului de Vin „Hai cu pluta” – n.r.).

– Cum credeți că se potrivește Orz Flowers cu tema festivalului de vin?
– În ziua de azi ideal ar fi ca evenimentele să fie gândite atât în ansamblu, cât și în detaliu. Evenimentele de acest tip trebuiesc gândite ca o experiență în care te imersezi, iar valoarea estetică a unui spațiu în care se desfășoară un festival de acest tip este desigur o parte importantă. Antrenăm astfel mai multe simțiri, noi vom punem accent pe cel vizual desigur, cu o cromatică în alb, galben și negru (culorile specifice „Hai cu Pluta”) ca apoi să antrenăm toate simțurile în sesiunile de degustare a vinurilor.

– Cum crezi că florile pot amplifica experiența degustării unui vin?
– Florile și decorul pot fi fundalul ideal pentru degustarea vinului. Florile și natura tind să ne aducă o stare de spirit mai bună și să ne facă mai relaxați și deschiși. Astfel, tind să cred că vor ajuta să ne destindem, să ne bucurăm de culoare și frumos în timp ce ne delectăm cu minunățiile cramelor românești.

– De unde îți iei inspirația atunci când creezi aranjamente florale pentru un eveniment?
– Eu sunt la baza landscape architect, pregătirea mea este în proiectarea grădinilor și a parcurilor atât private, cât și urbane. Am experiență de designer și realizarea de concepte estetice (atât ca event design, florist, interior designer & garden designer cât și tot ce înseamnă, de fapt, frumosul și binele întreg) de peste 7-8 ani în multe proiecte minunate pe care le-am făcut. Inspirația vine din pregătirea profesională, din studiile despre cromatică, textură și estetică în general. Pe parcursul timpului am observant cât de frumos îți vin idei atunci când ai o bază mai tehnică de care să te folosești, nu doar că îți imaginezi anumite lucruri, dar îți conturezi în minte totodată și cum poți realiza o instalație florală sau un decor complex din punct de vedete tehnic. Și astfel, ideile curg.

– Există anumite flori pe care le-ai ales special pentru a se potrivi cu atmosfera evenimentelor?
– Sigur că da, fiecare eveniment are o serie de flori ideale. Când ne dorim să realizăm decoruri aerisite, moderne alegem specii ce au aspect mai texturat sau care au chiar și tijele florale, tulpina în sine cumva decorativă. La polul opus, când ne dorim ceva globular, simetric, geometic vom alege specii cu inflorescențe mult mai compacte cu forme mai definite. Floral design ține și de alegerea speciilor și este o etapă tare frumoasă în realizarea unor decoruri.
– Ai avut vreo experiență memorabilă sau o întâlnire specială la acest festival?
– În festivalurile pe care le organizează, Yvona are darul de a aduce oameni minunați împreună, care realizează o atmosferă atât de frumoasă încât e greu să aleg un singur moment. Cred că întreg festivalul este special și memorabil din foarte multe privințe.

– Ce aranjament floral ai recomanda pentru cineva care dorește să ofere un cadou special unui iubitor de vin?
– De ceva timp ador aranjamentele monospecie cât și monocromatice astfel că aș merge la o extremă totală. Dacă vorbim de un vin rose, atunci o cutie roz cât mai aproape de culoarea vinului, o singură specie de floare cu o ton de roz la fel, cât mai apropiat de culorile vinului și cutiei decorative, cât și multe alte detalii pe același ton de culoare. Adică panglica, culoarea fontului pentru mesaj, poate chiar și accesorii pentru vin – tirbușon, picurator etc, absolut totul să fie pe un singur ton de roz. Îți încântă ochii și aduce multă veselie și impact o astfel de abordare. Același concept desigur merge pentru toate culorile de vin: alb, rose, roșu, orange.

– Ai vreo recomandare de vin care să se potrivească perfect cu un anumit buchet de flori?
– Am descoperit în facultate, prin lecturarea legată de tehnologia de fermentație în obținerea vinului (nu întâmplator căci am terminat, pe lângă peisagistică, și biotehnologii agricole) un lucru care m-a fascinat: numirea aromelelor din vin nu este întâmplătoare și pur subiectivă. Aceste mirosuri pe care le simțim sunt, de fapt, substanțe care se regăsesc în vin care sunt foarte asemănătoare cu cele aflate în produsele de care ne aduc aminte. Mai exact, dacă simțim în vin miros de vanilie să spunem, simțim probabil aldehida cu formula chimică similară cu ce se află atât în aroma de vanilie, cât și în ce s-a transferat în vin prin baricarea în butoaie de stejar. Astfel, există posibilitatea de a face recomandări în tandemul Vin-Flori, care nu sunt chiar întâmplătoare. Spre exemplu, un buchet de lavandă cu mirosul ei specific poate să meargă, să spunem, cu soiuri cum ar fi Syrah, Malbec. Asta deoarece există o posibilitate să putem întâlni compuși similari în lavandă, cât și în vinuri făcute din aceste soiuri. Arome complexe de trandafir de grădină putem întâlni în soiuri precum Gewürztraminer, Pinot Noir.

Orz Flowers & Planning a pornit din pasiune pentru tot ce înseamna estetică. Ne-am dorit un atelier boutique prin care să transpunem conceptele noastre în evenimente scrise cu cerneală din flori. Ne-am inspirat din istoria Conacului Polizu care ne găzduiește atelierul, unde și-au unit sufletele atâtea cupluri minunate ale căror evenimente le-am îmbogățit cu flori și decoruri.

La baza suntem landscape arhictects, floriști, antreprenori și iubitori de frumos. Ne place să concepem evenimente din toate ariile și să le presărăm cu decoruri, concepte și compoziții florale
Maura ANGHEL