Home Business „Hai cu pluta este un eveniment minunat care aduce comunitatea împreună pentru...

„Hai cu pluta este un eveniment minunat care aduce comunitatea împreună pentru a celebra vinul și cultura locală”

142
0

Dialog cu Naiana Cărpușor, Naiana Cărpușor, co-fondatorul restaurantului Krud, unul dintre cele mai apreciate de către ieșeni
„Krud este un concept local modern, creat din dorința de a promova, de a susține producătorii români din toate colțurile țării și de a ajuta la creșterea economiei locale promovând calitatea. Misiunea noastră este de a oferi clienților mai mult decât mâncare de calitate. Ne propunem sa îți oferim de fiecare dată o experiență fantastică, prin intermediul bucătarilor noștri iscusiți și a specialităților culinare deosebite”, spun artizanii de la Krud, un restaurant foarte apreciat de către gurmanzi. Despre toate aceste detalii am stat de vorbă cu Naiana Cărpușor, co-fondator al restaurantului.

– Ce v-a inspirat să deschideți Krud?
– Am fost inspirați să deschidem acest restaurant de dragostea noastră pentru alimente proaspete și de calitate, dar și de dorința de a promova producătorii locali care au abordare sustenabilă a agriculturii. Vrem să aducem o notă modernă și inovatoare în lumea gastronomiei locale, folosind ingrediente locale și inspirație internațională.
– Care sunt cele mai populare preparate din meniul dvs. și de ce credeți că sunt atât de apreciate de clienți?
– Produsul vedetă este fără doar și poate vita Black Angus, atât în varianta dry aged 21 de zile pentru Antricot și T-bone, cât și în diferite combinații pentru Filet mignon și Rib Eye. De asemenea, “Salata Krud” cu ingrediente locale și dressinguri de casă este o alegere populară. Clienții noștri apreciază aceste preparate datorită gustului autentic, pentru că sunt preparate folosind ingrediente proaspete și pentru prezentarea lor artistică.

– Care sunt principiile dvs. când vine vorba de prepararea mâncării?
– La Krud, principiile noastre de bază includ folosirea de ingrediente locale și de sezon, prepararea mâncărurilor proaspete și sănătoase, și inovația culinară. Suntem dedicați promovării unei bucătării responsabile, reducând astfel amprenta noastră ecologică. Ne străduim să menținem un echilibru între gust și sănătate, oferind preparate delicioase, dar și nutritive.
– Ce măsuri luați pentru a reduce risipa de alimente în restaurantul dvs.?
– Reducerea risipei alimentare este o prioritate pentru noi. Monitorizăm constant stocurile pentru a evita supraproducția. Având produsele proaspete, preferăm să ne facem stocurile zilnic, preparând in house de la pâine, carne de burgeri, desertur. Am învățat să ne forcastam destul de corect vânzarea încât preferăm să rămânem fără preparate decât să facem risipă. De asemenea, reciclăm și compostăm deșeurile alimentare pentru a minimiza impactul asupra mediului.

– Care este filosofia dvs. privind mâncarea sănătoasă și cum o transmiteți clienților dvs.?
– Filosofia noastră a fost de la început centrată în jurul producătorilor locali, să oferim mâncare sănătoasă și gustoasă, folosind ingrediente de înaltă calitate și promovând economia locală. Oferim opțiuni sănătoase în meniu și personalul nostru e pregătit să le recomande clienților alegeri alimentare sănătoase și benefice pentru mediul înconjurător.
– Sunteți unul dintre mesagerii Festivalului de Vin „Hai cu pluta”. Ce v-a atras la acest eveniment? Cât de important este pentru comunitate o astfel de manifestare?
– Festivalul de Vin “Hai cu pluta” este un eveniment minunat care aduce comunitatea împreună pentru a celebra vinul și cultura locală. Ne-a atras ideea de a susține producătorii locali de vin și de a promova produsele de calitate din zonă. Participarea noastră la acest festival ne oferă oportunitatea de a sprijini economia locală și de a întări legăturile cu comunitatea.

– Dacă ar fi ca restaurantul dvs să aibă și o cramă, poate și o podgorie, ce soiuri de vin ați alege?
– Dacă am avea o cramă și o podgorie, ne-am concentra pe producerea de vinuri locale de calitate. Am alege soiuri autohtone precum Fetească Neagră pentru vinurile noastre roșii și soiuri precum Grasă de Cotnari sau Tămâioasă Românească pentru vinurile albe. Ne-am strădui să producem vinuri echilibrate, care să reflecte caracteristicile unice ale terroir-ului nostru.
– Dvs ce părere aveți despre vin? Ce loc ocupă în filosofia restaurantului Krud?
– Pentru noi, vinul este o parte esențială a experienței culinare. Îl vedem ca pe un partener al mâncării, capabil să completeze și să accentueze aromele preparatelor noastre. Ne străduim să oferim o selecție diversificată de vinuri, atât locale, cât și internaționale, pentru a satisface gusturile diferite ale clienților noștri. În filosofia restaurantului Krud, vinul reprezintă un element important care completează experiența gastronomică oferită de noi, aducând un plus de rafinament și plăcere în fiecare masă.
O confirmare a efortului celor de la Krud a fost primirea unei „bonete” pentru unul dintre cele mai mari punctaje de rating pentru puținele restaurante premiate și incluse în ghidul 2019 din Iași din partea celor de la Gault&Millau – primul ghid internațional gastronomic prezent în România.