Home Business Cu 45 de crame prezente și peste 2.000 de vizitatori,Iașul a marcat intrarea...

Cu 45 de crame prezente și peste 2.000 de vizitatori,Iașul a marcat intrarea pe harta marilor festivaluri de vin

42
0

Doar două zile, atât a fost de ajuns pentru ca Iașul să devină un reper pe harta festivalurilor importante de vin. Evenimentul care a decis acest lucru a fost Festivalul „Hai cu pluta”, organizat de către somelierul Yvona Mardare, cunoscută publicului prin manifestări similare, organizate cu mult bun gust. În inima Iașului și-au dat întâlnire 45 de crame, care au propus sute de etichete din România, Republica Moldova, Italia, Franța, SUA și nu numai, alături de care s-au aflat producători de brânzeturi, de pâine, fabricanți tradiționali de zacuscă și ciocolată. După cum era de așteptat, festivalul a atras atât pasionații de vin, cât și profesioniștii din industrie, oferind nu doar o ocazie de a savura licori fine, ci și un teren fertil pentru networking și afaceri.

De la soiuri autohtone la cele internaționale consacrate, evenimentul a oferit o platformă pentru vinăriile de toate dimensiunile de a-și prezenta creațiile. Un aspect semnificativ a fost prezența a numeroși antreprenori și investitori interesați de explorarea oportunităților din industria vinului, care s-au animat în discuții despre tendințele emergente în producția și marketingul acestei băuturi celebre. Evenimentul a reunit și două masterclassuri, unul de brânzeturi și vin și un altul de degustare a apei, conduse de experți în domeniu. Participanții au avut ocazia să învețe multe lucruri, dar și să trăiască experiențe memorabile. Degustările au înregistrat un vârf semnificativ în timpul festivalului, evidențiind potențialul economic al evenimentului.

„Publicul are nevoie de educație

Reflecțiile pozitive ale participanților arată faptul că festivalul a fost mai mult decât o celebrare a vinului, transformându-se într-o convergență a pasiunii, expertizei și oportunităților de afaceri. Într-o lume în care experiențele contează mai mult ca niciodată, un astfel de eveniment demonstrează cum cultura și afacerile pot colabora pentru a crea valoare autentică și creștere durabilă într-un sector vibrant și plin de promisiuni. „Am participat la ediția de anul trecut, ne-a plăcut și am decis să ne implicăm. Acest festival aduce un câștig foarte mare pentru Iași atât prin vizibilitate, care evident crește, cât și prin factorul economic. Apoi este o experiență interesantă și pentru producători care își pot etala cele mai bune vinuri. Publicul larg are șansa de a fi educat, de a afla diferențele dintre vinuri, dar și de a înțelege că această industrie produce licori de calitate superioară. Există o falsă percepție asupra vinului industrializat cum că nu ar fi tocmai curat sau sănătos. Nimic mai greșit! Cramele din România dispun de o tehnologie avansată, lucrează cu laboratoare importante care oferă analize minuțioase asupra conținului. Publicul are nevoie de educație pe care un astfel de festival i-o poate oferi, a spus Cristian Amarandei, fondatorul companiei Migdalin și principalul partener al festivalului.

„Iașul are nevoie de un astfel de festival

Publicul a avut de ales să deguste sute de vinuri oferite de crame în standurile cochete, iar aprecierile au fost foarte bune. „A fost un festival foarte reușit prin dimensiune și calitate. A crescut semnificativ numărul cramelor, multe sosite și din afara țării, ceea ce oferă o aură importantă Iașului, care avea nevoie de un festival de o asemenea anvergură. Am degustat vinuri bune, calitative, unele cunsocute, dar și altele noi. Am descoperit și o cramă interesantă din nordul țării. Trebuie să remarc că în ultimii ani, datorită condițiilor climatice în continuă schimbare, vița-de-vie din România a urcat în latitudine către nordul țării, oferind vinuri interesante pentru cei aflați în căutarea prospețimii și a băuturilor cu grad mai redus de alcoolizare. Mi-a plăcut”, a fost reacția lui Radu Grădinaru, antreprenor și consulul onorific al Franței la Iași, un pasionat de vin. „E fascinant să vezi atât de mulți producători de calitate adunați la un loc! Povești, gusturi, arome, asocieri și multe răspunsuri!, a exclamat și chocolatierul Mihaela Ulman, un cunoscut chef ieșean. „M-am bucurat să văd un public avizat și un altul dornic să învețe. Am avut dialoguri foarte frumoase cu toți cei care ne-au apreciat produsele”, a replicat Cristina Dumitrescu, fondatorul companiei Zada, producător de brânzeturi. „Le-au plăcut toate sortimentele noastre, dar lider a fost pâinea cu merișoare și fistic, preparată special pentru acest moment”, a zâmbit Gabriela Curelaru, directorul de marketing al Panifcom. „Spațiu generos, public avizat și interesat să afle cât mai multe despre acest domeniu fascinant al vinului”, a fost aprecierea cunoscutului somelier Costi Drăgan, de la Crama Jidvei.

Spațiu generos de studiu

În spațiul larg al expoziției s-au remarcat și vinurile produse din via didactică a Universității de Științe ale Vieții, prezentate impecabil la stand de către studenți și masteranzi, alături de care s-a aflat șeful de lucrări Cintia Colibaba, un degustător de vinuri recunoscut. „Este foarte important ca tinerii să afle detalii dincolo de sala de curs și acest lucru poate fi realizat doar prin festivaluri și evenimente publice. Suntem mândri de vinurile noastre. Susținem disertații cu vinuri, examene de doctorat, ele sunt cărțile noastre pe care le scriem cu multă pasiune, a completat Cintia Colibaba.

Platformă de afaceri valoroasă

Festivalul de vin „Hai cu pluta” a fost locul unde tradiția s-a împletit cu modernitatea, iar afacerile locale și-au găsit un prilej de excepție pentru a se promova și a interacționa cu o piață dornică de savoare și autenticitate, dar și un public ce vrea să fie educat. „Fiecare producător și-a etalat cu mândrie vinurile, fiecare sticlă fiind o poveste în sine, o declarație a pasiunii și dedicației față de arta viticolă. De la vinurile roșii corpolente, la cele albe delicate și până la spumantele efervescente, diversitatea a fost cuvântul de ordine, a conchis somelierul Yvona Mardare. Aspectul de business al festivalului a fost vizibil în interacțiunile dintre producători, distribuitori și consumatori, iar prezența unor personalități marcante din industria vinului a conferit un plus de prestigiu evenimentului. Investițiile în tehnologie și inovație au fost, de asemenea, evidente. Festivalul de vin „Hai cu pluta” a fost nu doar o celebrare a bogăției oenologice, ci și o platformă de afaceri valoroasă, care a facilitat crearea de legături între diferite paliere ale industriei vinului, demonstrând încă o dată potențialul imens al acestui domeniu. Dovadă cei peste 2.000 de vizitatori care, timp de două zile, au celebrat vinul și au făcut o reverență largă celor care îl slujesc.