Home Business „Vinul poate fi înțeles și iubit prin prisma experiențelor și poveștilor pe...

„Vinul poate fi înțeles și iubit prin prisma experiențelor și poveștilor pe care le-a împărtășit degustătorului”

105
0

Dialog cu Crina Duluțe, marketing manager al Cramei Domeniile Averești

– Domeniile Averești au fost parte din Festivalul de Vin „Hai cu pluta”. Ce v-a atras la acest proiect? Cât de importante sunt parteneriatele în astfel de domenii și ce oferă publicului, el fiind punctul final al acestei frumoase călătorii?

– Domeniile Averești se află la doar 60 de km de Iași, în Podgoria Huși, un loc mirific cu vii îngrijite și oameni harnici. Satul Averești reflectă frumusețea și simplitatea vieții, casa vinului de Averești, însă Iașul este cea de-a doua casă, locul unde ne întâlnim cu pasionații de vin, studenți și licențiați în vin, prietenii din lumea vinului, dar și turiști interesați de soiuri românești autentice precum ale noastre.

„Hai cu Pluta” este un proiect unicat în zona Moldovei noastre și este un eveniment ce aduce aproape vârful cramelor locale, alături de invitați din alte regiuni viticole recunoscute. Pentru un pasionat de vin, un novice sau chiar și pentru un expert, este un loc unde se întâlnesc multe vinuri ce merită degustate, reamintite și descoperite.

Parteneriatul Domeniile Averești – Hai cu pluta ne ajută să împărtășim experiențe. Ascultând vocea pasionaților și povestind vinul, reușim să apropiem oamenii de acesta și să dezvoltăm produse adaptate consumului curent. Noi credem că vinul poate fi înțeles și iubit prin prisma experiențelor și poveștilor pe care le-a împărtășit degustătorului.

– „Hai cu Pluta este un proiect foarte frumos, ambițios și de bun gust deopotrivă. Cum a început colaborarea?

– Această colaborare, precum toate celelalte reușite, a început cu perseverența și conceptul inițiatorului, în acest caz Yvona (somelierul Yvona Mardare, inițiatorul festivalului – n.r.). Ea este sufletul și girul acestui eveniment, iar noi suntem bucuroși să fim alături în contextul propus și să sprijinim demersul în vederea creșterii interacțiunii dintre producători și pasionații de vin.

– Care sunt principalele  atuuri ale cramei dvs? Ce apreciază publicul cel mai mult la brandul dvs? Care sunt cele mai căutate produse și de ce?

– Huși, Podgoria Huși. Acum peste 12 ani ne-am asumat să readucem acest terroir la faima de altădată. Ne-am îndreptat atenția spre soiurile locale: Zghihara de Huși și Busuioaca de Bohotin, fără a le neglija pe celelalte, apoi din rodul pământului și prin măiestria vinificării am creat două vinuri-emblemă: Busuioaca de Averești si Zghihara de Averești. La momentul actual suntem singurul producător care pune pe rafturile românilor Zghihara, un soi zglobiu, neaoș, până nu demult în pericol de a fi dat uitării.

– Pentru dvs, ce înseamnă, de fapt, vinul? Ce v-a atras la acest domeniu?

– Exista un cliche – „Nici o poveste memorabilă nu a început cu o salată”. Fix așa. Vinul are farmecul lui aparte, este ușor de îndrăgit, dezbătut, gustat, povestit. Este vorba și de o meserie vocațională, mai ales dacă lucrezi în partea de vie și vinificație, însă cel mai adesea este un motiv de a fi alături de oameni, de a te simți bine și de a descoperi istorii uitate, de a pătrunde în mintea interlocutorului, de a fi fascinat de dedicarea vinificatorului și multe altele.

 – Pe lângă poveștile vinului, cu siguranță  publicul ar dori să afle și povestea cramei.

– Istoria Averești începe pe la 1874, cu boierul Negruzzi și oenologul francez Rene Faure, însă istoria recentă spune povestea revigorării plantațiilor și a soiurilor locale precum Busuioaca de Bohotin și Zghihara de Huși.

Domeniile Averești se definesc prin perseverență, patrimoniu, familie și valori autentice. Merg mai departe cu bucuria de a trai, de a clădi și de a împărtăși. Împărtășim vinuri bune, experiența câștigată și poveștile strânse.

Îi îndemn pe ieșeni să se convingă de aroma licorilor îmbuteliate, să descopere și să redescopere poveștile viilor Moldovei noastre și chiar să presare din istorisirile proprii acestei întâlniri.

Noi îi așteptăm cu Selecția Diamond din portofoliul nostru, o colecție apreciată și distinctă de soiuri românești, medaliată la diverse concursuri naționale și internaționale, dar care, peste toate acestea, păstrează „the joy of living”.