Home Business „Vinul ne-a schimbat cursul vieții”

„Vinul ne-a schimbat cursul vieții”

72
0

Dialog cu Sebastian Jitar, fondatorul singurei crame din județul Botoșani

– Ați participat la ediția din octombrie a Festivalului de vin „Hai cu plutaȚ, un eveniment care a reunit mulți producători și unpublic fabulos. Cum apreciași experiența de la Iași?

– Am fost invitați și anul trecut la eveniment, unde am întâlnit câteva crame care ne-au surprins plăcut. Dacă nu onoram invitația nu aveam cum să aflăm de acele crame decât poate mult mai târziu. Sunt mulți pasionați de vin din Iași care ne cunosc deja, dar sunt și mai mulți care nu ne știu. Cu siguranță ar fi bucuroși să ne întâlnească și să ne cunoască vinurile. Participarea la Festivalul de Vin „Hai cu Pluta” a fost o oportunitate foarte bună pentru crama noastră. O onoare și, în același timp, o responsabilitate, dacă ne referim la prezența noastră în fața unui public variat de pasionați de vin și experți în domeniu. Nu ne îndoim că prin această participare putem obține feedback valoros din partea consumatorilor avizati și a profesioniștilor. Ne dorim să fructificăm ocazia de a cunoaște și încheia parteneriate cu alți producători sau distribuitori, deschizând noi oportunități de afaceri, din care câștigător să iasă bunul gust și respectul pentru sănătatea omului și a naturii. Publicul consumator este interesat de procesul de producție a vinurilor noastre, ceea ce crește aprecierea pentru vinurile artizanale, dar și promovarea vinurilor locale.

– Ce pot afla pasionații de vin despre crama dvs?

– Crama Jitar este o cramă boutique cu un număr limitat de sticle, aproximativ 4.000 pe an. Le putem oferi clienților vinuri unice, cu o amprentă speciala. Noi vinificăm după o metoda adusă din Italia, ce valorifică naturalețea strugurilor și o scoate în evidență în vin. Cel mai cautat și apreciat vin al nostru este Feteasca Neagră.

 

– Ce v-a atras la acest domeniu? Cum a început călătoria vinului pentru dvs?

– Pasiunea pentru vin am descoperit-o prin muncă și dedicare, apoi ne-a schimbat cursul vieții. Pentru noi, vinul este o artă și în fiecare an îl privim ca pe o provocare, iar rezultatul nu încetează să ne uimească. Jitar este o cramă de familie, singura de acest tip din județul Botoșani. Producem cu dragoste pentru sănătatea omului și a pământului vinuri artizanale în agricultura ecologică.

– Dar povestea? Cum a fost scrisă?

– Povestea noastră începe în urmă cu zece ani în Alpii din sudul Tirolului, când am descoperit pasiunea pentru viticultură și enologie. Pe atunci lucram la SchnalsHuber Hof, o renumită pensiune agroturistică de lângă Merano, unde am și deprins arta vinificarii. În 2017, am decis să ne întoarcem în țară pentru a planta o vie nouă după modelul viilor süd-tiroleze și pentru a reproduce și pe meleagurile natale o părticică din dragostea și respectul agricultorilor italieni pentru consumatori și natură.