Home Educatie Tinerii din Puiești, dornici să devină lideri locali

Tinerii din Puiești, dornici să devină lideri locali

396
0

 

Ca să poți avea un viitor frumos este foarte important să lucrezi la prezent, să-i asiguri un fundament cât mai solid, o lecție importantă nu doar pentru adulți, ci și pentru tineri. Ei, tinerii, sunt cei care vor crea o lume nouă după dorințele și planurile lor, dar și după gândurile noastre, adulții, care am înțeles cum poate funcționa mai bine o comunitate. Prin implicare și responsabilitate este răspunsul complet, pe care încearcă să-l ofere toate proiectele derulate de Fundația Corona.

Unul dintre ele este Agenda Comunității, dedicat tinerilor și derulat în trei județe Moldova – Iași, Vaslui și Botoșani.

Una dintre localități este și comuna vasluiană Puiești, unde tinerii au primit cu mult entuziasm proiectul și s-au pus pe treabă, sub atenția mentorului lor, Ion Duca. Inițiativa a fost foarte apreciată, iar tinerii au avut oportunitatea de a modifica și completa prioritățile și politicile autorităților publice locale. Primul contact cu tinerii, liceeni în mare parte, a fost o discuție liberă, în care au fost familiarizați cu scopul proiectului și modul de desfășurare. Toate detaliile le-au stârnit interesul, a spus Ion Duca. Informațiile transmise au ajuns nu doar în spațiul public, ci și în inimile tinerilor poate și datorită talentului pedagogic al mentorului.

Din Primărie și din sala de clasă, în mijlocul tinerilor

Învățător de formație, Ion Duca stăpânește foarte bine și detaliile din administrația publică, domnia sa fii primar al comunei Puiești timp de două mandate, în perioada 1996-2004. „Proiectul a fost bine primit în rândul tinerilor, dovadă fiind și participarea activă a tuturor celor care au acceptat să se înscrie în Agenda Comunității! Până acum, am parcurs toate etapele de desfășurare, iar în prezent ne aflăm în faza de monitorizare a autorităților locale, am mai aflat de la Ion Duca. Ei bine, de această dată domnia sa a fost și în postura de observator, a schimbat locul din Primărie cu cel al omului din comunitate. Atent la detalii, Ion Duca a notat toate sugestiile tinerilor, cele mai multe fiind legate de modernizarea infrastructurii rutiere din comună. Înființarea de baze sportive a fost o altă propunere avansată, ceea ce arată dorința tinerilor de a avea un spațiu frumos amenajat în care să-și petreacă o parte din timpul liber, să fie împreună cu prietenii și colegii lor.

 

Lecții pentru viitorii lideri locali

Ca orice inițiativă, mai există și partea opusă, dovadă și faptul că, la început, autoritățile locale au privit circumspect proiectul Fundației Corona, neștiind foarte bine planurile. Ulterior au devenit cooperante și încântate de interesul tinerilor pentru administrație, iar proiectul, în care, alături de mentorul Ion Duca este implicat și un coordonator local, s-a derulat perfect, fiecare dintre ei îndeplinindu-și atribuțiile. „Munca alături de tinerii liceeni este captivantă cu atât mai mult cu cât unii dintre ei s-au arătat interesați de a ocupa, pe viitor, funcții de conducere în administrația publică locală, a adăugat Ion Duca. Altfel spus, Agenda Comunității, pe lângă faptul că ajută tinerii să fie familiarizați cu problematica administrației locale, poate pregăti și viitori lideri locali, care vor porni la drum cu un bagaj solid de cunoștințe.

Agenda Comunității are o durată de desfășurare de 24 de luni, iar valoarea se ridică la aproximativ 200.000 Euro, prin granturi norvegiene. În prima fază, cei implicați în proiect au făcut o cercetare în toate primăriile din cele 97 comune ale județului Iași pentru a afla în ce măsură autoritatea locală se simte datoare să răspundă întrebărilor cetățenilor.

A consemnat Maura ANGHEL